upcoming

EYE FILMMUSEUM

www.eyefilm.nl/themas/xtended

Presentatie met VR Days Europe’s Church of VR
12 t/m 24 november 2019

Met een groepstentoonstelling van werk van Nederlandse kunstenaars laat Xtended zien dat het tijd is om de scheidslijn tussen oude en nieuwe media te herijken. De tentoonstelling bestaat uit zes virtuele diorama’s:

Eva Gonggrijp – On Entre
De grootmoeder van Gonggrijp bouwde voor haar een poppenhuis, een bijna perfecte replica van haar eigen huis. Een groot deel van haar verborgen koloniale verleden, haar verliezen en dromen worden weerspiegeld in het poppenhuis.

Jasper de Beijer – The Exhibition
Bewerking van 3D-scans die De Beijer maakte in diverse koloniale en etnografische musea. De virtuele tentoonstelling van tableaux vivants die voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken terwijl de bezoeker erin rondloopt, reflecteert onze veranderende perceptie van de ander.

Celine Daemen – De opera van de vallende mens
Virtual reality opera en een serie handgemaakte miniaturen, geïnspireerd op verhalen over verdriet dat je plots, op een dag, zomaar kan overvallen.

Daniel Ernst – Die Fernweh Oper (winnaar Gouden Kalf 2019)
Trilogie over de letterlijke operaster Asteria die in een dramatische elegie jouw onmogelijke liefde voor haar bezingt. ‘Die Fernweh Oper’ zal voor het eerst in zijn geheel te zien zijn. Ernst creëert VR ervaringen die hij zelf als ‘diorama’s’ omschrijft. Dit doet hij sinds begin 2013, inmiddels wordt hij met zijn diorama’s internationaal gezien als een pionier binnen zijn vakgebied.

Lotje van Lieshout – Superfund
Lotje van Lieshout maakt olieverfschilderijen van landschappen, in dit geval een vervuild natuurgebied in de VS.

Paula Strunden – Micro-Utopia
Micro-Utopia is gebaseerd op utopische interieurs, historische schilderkunst en hedendaags design, gemaakt als reactie op de huisvestingscrisis in Londen.

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Xtended presenteert werk van kunstenaars en filmmakers als Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang, die de VR-ervaring tot uitgangspunt maken voor een andere, prikkelende blik op de wereld. Hun virtuele verhalen, beeldvondsten en uitgelokte ervaringen raken onze emoties en zetten ons aan het denken.